LICENCIRANJE ŽREBCEV ZA PLEMENILNO SEZONO 2021

DPO-Klinika za zdravstveno varstvo in rejo konj in PRO za posamezne pasme konj obveščajo, da bo redno in naknadno licenciranje žrebcev za plemenilno sezono 2021 potekalo 9. in 10. februarja 2021 na Veterinarski fakulteti, Cesta v Mestni Log 47, 1000 Ljubljana.


Redno licenciranje žrebcev za plemenilno sezono 2021 bo izvedeno za pasme: slovenski toplokrvni konj, kasaški konj, angleški polnokrvni konj, arabski polnokrvni konj, arabski konj, islandski konj in šetlandski poni.
Po dogovoru s Priznanimi rejskimi organizacijami bo naknadno licenciranje žrebcev za plemenilno sezono 2021 izvedeno za: slovensko hladnokrvno pasmo, posavsko pasmo, haflinško pasmo konj, quarter horse, appaloosa in paint horse.
Licenciranje je organizirano za žrebce slovenske hladnokrvne pasme, posavske pasme in haflinške pasme ki so bili prvič licencirani za plemenilno sezono 2018 in na redno letno licenciranje v februarju 2020 niso bili privedeni ter vse, ki kot plemenjaki še niso priznani in bi si licenco želeli pridobiti. Licenciranje je organizirano tudi za vse žrebce pasme slovenske toplokrvne, kasaške in arabske konje, ki si v skladu z rejskim programom želijo podaljšati licenco.


Razpored pregleda in odbire žrebcev bo potekal po naslednjem razporedu:


V torek 9. februarja 2021:
- 09.00 - pregled in odbira žrebcev za slovensko toplokrvno pasmo,
- 09.30 - pregled in odbira žrebcev angleške polnokrvne pasme,
- 10.00 - pregled in odbira žrebcev arabske polnokrvne in arabske pasme konj,
- 10.30 - pregled in odbira žrebcev islandske pasme in šetlandskega ponija,
- 11.00 - pregled in odbira žrebcev quarter horse, appaloose in paint horse,
- 11.30 - pregled in odbira žrebcev za kasaško pasmo.

V sredo 10. februarja 2021:
- 09.30- pregled in odbira žrebcev haflinške pasme,
- 10.00 - pregled in odbira žrebcev slovenske hladnokrvne pasme,
- 11.00 - pregled in odbira žrebcev posavske pasme.


Za licenciranja izven razpisanih rokov, stroške licenciranja nosijo lastniki privedenih žrebcev.
Žrebci, privedeni na pregled morajo imeti veljaven Identifikacijski dokument z urejenim lastništvom ter vpisanimi predpisanimi preiskavami na infekciozno anemijo kopitarjev (IAK) in virusni arteritis (KAK).
Pri žrebcih, ki jih bo na pregledu in odbiri komisija potrdila, bo potrebno opraviti še preiskavo na CEM.
Vsem žrebcem, ki bodo kot plemenjaki priznani prvič, bo potrebno opraviti tudi androloški pregled semena v skladu s Pravilnikom o razmnoževanju domačih živali.


Zaradi lažje organizacije dela v povezavi s Covid-19, prosimo vse lastnike kateri želijo licencirati žrebce, da oddajo prijavo do 1.2.2021 na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Na podlagi prijav, vas bomo obvestili o točni uri prihoda. V primeru zaostritve razmer, se bomo prilagajali in vas sproti obveščali.
Za vse dodatne informacije pokličite na DPO VF-Klinika za zdravstveno varstvo in rejo konj, telefon-01 4779385.


Pripravil:
dipl. ing. zoot. Darko Platovnjak